Månadens djur

 


ORIBI

ORIBI ingår i underfamiljen småantiloper bland slidhornsdjuren. Det är den största av de fyra arterna av småantiloper. Oribin delas in i 13 underarter med en spridning från Atlantkusten i väster i ett brett bälte tvärs över kontinenten till Indiska Oceanen och ner till Södra Afrika. Oribin kallas även för BLEKBOCK.

   

1Oribi

Gemensamt för småantiloperna är spetsiga uppåtstående horn, proportionellt sett ganska stora öron och en rak rygg. Enbart hanar har horn som kan bli ett par deimeter långa. De är lodräta med räfflor vid basen. En fullvuxen oribi har en längd på en dryg meter, blir 60-70 cm hög och väger drygt 20 kilo. Den har en lång smal hals och silkeslen päls som kan variera från ljust gulbrunt till skarpt rödbrunt. Magen är vit och pannan rödbrun. Den känns lättast igen på de svarta fläckarna nedanför de ovala stora öronen.

1Den svarta fläcken nedanför örat är det tydligaste kännetecknet på oribin

Den korta svansen med en svart tipp reser sig när den springer. Oribin tillbringar dagen betande i högt gräs eller bland småbuskar. Den föredrar att röra sig på savannen, gärna nära till vatten. Den kan dock klara sig utan vatten under långa perioder. Oribins huvudföda är gräs och löv.

   

3Den korta svansen avslutas med en svart tipp

Oribin är aktiv dygnet runt men vilar ofta under dagen. Den lever i revir i par eller små grupper. Reviret markeras med doftsekret. Reviret består av stigar, viloplatser och även särskilda områden för avträden. Viloplatserna är ofta gömda i täta busksnår eller i klippskrevor.

   

4En oribi på en väl skyddad viloplats

När oribin blir hotad av en brukar den ofta trycka sig ner på marken så länge det går innan den blir upptäckt. När detta sker flyr den med ett hopp rakt upp i luften och ger ifrån sig ett gällt visslande ljud. Eftersom oribin till de mindre antiloparterna är det inte så mycket kattdjuren som är dess vanligaste fiender. Det är istället örnar, varaner, babianer och pytonormar.

   

5Ett oribipar bevakar en varan

En oribihona är dräktig i ca sju månader och föder vanligtvis bara en unge. Födseln inträffar oftast strax före eller under regnperioden. Ungen hålls gömd och diar när mamman återkommande tittar till den. Den diar i två månader men börjar fast föda redan efter några veckor.

  

6En hane följer en hona under brunstperioden


Oribin har en livslängd på ca 14 år. Den betecknas som livskraftig i de västra, centrala och östra delarna av Afrika men är utrotningshotad i södra Afrika. Bakom hotet ligger förändringar av klimatet, skogsavverkning och bränder samt tjuvjakt. 

    


7Utrotningshotad i södra Afrika


 

SVENSKT NAMN  ENGELSKT NAMN   VETENSKAPLIGT NAMN
Oribi Oribi Ouerebia ouerebi