Månadens djur

  


 

SMALL FIVE

De fem små – the small five – är ett samlingsnamn för fem afrikanska arter med utgångspunkt från the big five. Begreppet har skapats av turistindustrin som ett alternativt mål för safariresenärer och för att uppmärksamma även de mindre djuren på den afrikanska kontinenten.

De fem arter som valts har sitt ursprung i namnen på de fem stora och har i övrigt inget särskilt sammanhang vare sig biologiskt eller historiskt. De fem arterna i the big five, lejon, leopard, elefant, afrikansk buffel och svart noshörning har fått de namnrelaterade arterna  antlion, leopard tortoise, elephant screw, buffalo weaver och rhinoceros beetle som representanter för the small five.

 

MYRLEJON

ANT LION – MYRLEJONSLÄNDA – är en insekt med korta pannspröt, en lång bakkropp och långa smala vingar som viks över ryggen. Som larver kallas dom myrlejon på svenska och har då ett skalbaggeliknande utseende.


Myrlejon – Myrmeleontidae

 

 

LEOPARDSKÖLDPADDA

LEOPARD TORTOISE – LEOPARDSKÖLDPADDA är en av de större sköldpaddorna i Afrika.  Den finns i större delen av de östra och södra delarna av kontinenten. Den har fått sitt namn efter mönstret på ryggskölden som kan liknas vid leopardens rosetter. Skalets färg är gult eller ljusbrunt med svarta mönster. Huvudet är runt och nosen oftast lite böjd.

   

Leopardsköldpadda – Stigmochelys pardalis

 

ELEFANTNÄBBMUS

ELEPHANT SCREW – ELEFANTNÄBBMUS tillhör insektsätarna och finns över hela kontinenten söder om Sahara. Den har en kort och tjock kropp med tät och mjuk päls. De långa bakbenen är betydligt längre än frambenen. Arten har fått sitt namn efter den utdragna och rörliga nosen.

       

Elefantnäbbmus – Macroscelididae  

 

 

BUFFELVÄVARE

BUFFALO WEAVER – BUFFELVÄVARE är en tätting som finns i tre arter som förekommer i östra och södra Afrika. Det är vithuvad buffelvävare samt vitnäbbad respektive rödnäbbad buffelvävare. 

 

Buffelvävare - DinemelliaBuffelvävare - Dinemelli  

 

NOSHORNSBAGGE

   
RHINOCEROS BEETLE – NOSHORNSBAGGE är en skallbagge som lever i tropiska områden i Afrika. Den har ett brun- eller svartglänsande skal och en utväxt på huvudet som likna noshörningens horn.


 

 

Noshornsbagge - Dynastinae